Az ígért újdonságok első fecskéje

Új rovatokat szeretnénk indítani – ahogy azt ígértük az újévi fogadkozásunkban.

Az egyik témája pedig egy olyan igazi, ízig-vérig amerikai, amely bár Magyarországon ismert, szerintünk nem kap elég figyelmet.

PIN UP


WomaneInRed

(fotó: warbirdpinup.com) 

A pin-up girl, vagy pin-up modell (címlaplány) kifejezés azokra a vonzó modellekre értendő, akiknek a tömeggyártásban megjelenő képeivel szinte mindenütt találkozhatunk, és akik valóságos szexszimbólumokká lettek.

Pin-up kifejezés ugyancsak vonatkozik rajzokra, festményekre, egyéb illusztrációkra, melyek a fent említett fotókat emulálják. A képeket magazinokból, napilapokból, képeslapokról, kromo-litográfiákról, ezer egyéb helyről a lelkes rajongók kivágták, és felrajzszögezték a falra. Kész naptárakat is találni róluk.

Forrás: Wikipedia

Egészen az 1890-es évekig nyúlik vissza az eredetük, de igazából a 40-es években robbantak be. 1942-ben Hartzell Spence, az újonnan megjelenő Yank magazin szerkesztője határozta el: minden kiadás címlapján jelenjen meg egy modellkép, amit az olvasók kiszögezhetnek a falra. 

A hölgyek roppant dekoratívak voltak, sugárzott róluk a nőiesség (az adott kor szépség ideáljai voltak első sorban). Mivel a nőiességük miatt nyertek teret a kezdetekben, nagyon sok “pasis” vonatkozású reklámfotó, rajzolt plakát jelent meg a pin-up lányokkal. Kocsik, motorok, szeszes italokat reklámoztak velük, sőt voltak olyan évek az amerikai reklámiparban, amikor szinte mindent velük reklámoztak.

csoki

Az amerikai légierőnél előszeretettel festegették a hölgyek képmásait a repülők orrára (valamint az ellenségnek szánt bombákra is fel fel kerültek néha) 

repcsis

Az 50-es évek vége fele a lelkesedés kezdett elmúlni, így bár eltűnni nem tűntek el a Pin-Up lányok, eléggé réteg jelenséggé lettek. 

Újabb felemelkedésük a 2000-es évek elején kezdődött (amikor az amerikaiak elkezdték visszasírni a boldog 50-es éveket), és bár nem lett akkora publicitásuk mint az 1940-es években, szépen folyamatosan visszaszivárogtak a köztudatba. Olyan szinten, hogy komoly iparág lett a Pin-Up stílushoz tartozó ruhák, kiegészítők gyártása forgalmazása, és minden magára valamit is adó női/férfi magazin, internetes oldal foglalkozik a témával. 

autos

Amiért mi foglalkozunk velük (attól függetlenül, hogy adunk magunkra) az a szépség. Bár az 40-es 50-es évek szépség ideáljai nem hasonlíthatóak a mai kor szépség (?) ideáljaihoz, a színek, a kompozíciók, a miliő, olyan összhangot ad, amellyel érdemes foglalkozni.

Innentől minden héten megjelentetünk, egy a témához tartozó cikket. Legyen az fotó, naptár, sztori, ruha, smink, stb, illetve ki-ki térünk azokra a területekre, ahol megjelennek a lányok. (Kocsik, reklámok, fotózás, rendezvények) 

Forrás: Wikipedia; The American Pin Up; WarBird Pin Up; The Pin Up Academy