Lopják a rászorulóknak kitett ingyen kabátokat

Mint ahogyan magazinunk szinte elsőként számolt be egy balassagyarmati használtruha kereskedés akciójáról, amely mára komplett, országos akcióvá nőtte ki magát, az ország egyre több városában, településén fognak össze a jó érzésű emberek, hogy azok számára, akik ebben a cudar időben fáznak, esetleg az utcán kényszerülnek élni, legalább egy-egy meleg ruhadarab álljasson rendelkezésükre ingyen. A balassagyarmati akciót IDE kattintva olvasd el, ők voltak az egész felhívás első fecskéi.

Az akcióhoz – melynek itt találod a Facebook-eseményét– rengetegen csatlakoztak, tele lett az ország ingyen elvihető kabátokkal.

Viszont a mai hírek az egész megmozdulással kapcsolatban inkább felháborítóak: “Hiénák várják a szabadrablást, szinte marakodva lesik a portékát” – írták a Facebookon.

A Szabadfogas Facebook-eseményénél osztották meg az alábbiakat hétfőn:

“Figyelem-felhívó jelentés! Hiénák a Vígszínháznál lévő adományoknál! Nem szeretném a hidegben a hajléktalanoknak meleg ruhát adományozók kedvét elvenni, mégis muszáj megosztanom a kínos-rémes tapasztalatomat az adományozás egy mai történetéről.

10.30 óra, a Vígszínház közelében (de nem nála és nem a fennhatósága alatt) lévő gyűjtőhelyen dermesztően ez volt tapasztalható. Hajléktalanoknak, s csakis nekik szánt meleg holmikat vittem ma délelőtt oda.

A számnak nincs jelentősége, de volt a csomagban több bélelt téli, s őszi-téli kabát, plusz téliesített dzseki, melegítő, sportsálak, meleg sapkák, ilyen ingek, kesztyű, meleg zokni, etc..

Kezdem kipakolni, körbevesz 4, nyilvánvalóan jól öltözött személy, egy nő, és 3 férfi, utóbbiak 40-50 év közöttiek: mind rossz arcúak, kellemetlen figurák. Megütköznek ők (!) azon, hogy a nagy táskámba nem nyúlhatnak bele, sőt kézből kézbe sem rekvirálhatják, happolhatják el a cuccot, körkörös gyűlölettel nézik, várják a kínálatot. Majd fitymálva is turkálnak a dolgokban, keresik a bónét, szó nincs itt krízis-intervencióról. Alig(ha) lehet tehát őket kicsit távolabb küldeni, várakozásra kérni.

Hajléktalan, rendőr sehol a közelben. Hiénák várják a szabadrablást. […] Szinte marakodva lesik a portékát, nyomban rámennek a tiszta, minőségi, jó holmikra, undorral lökik félre a sálat, a sapkát. Láthatóan nem egyéni célra, nem saját “fogyasztásra” utaznak.

Még el sem jövök onnan, máris megy zsákba a szajré döntő része. Mitévő legyek, egyet visszaküldtem, amikor a kezemből akarta kivenni a legjobb holmikat, de ezek a hiénák nem voltak szégyenlősek, 1-1,5 méterre tőlem rávetették magukat a friss árura, egymást sem kímélve.”

Győr:

kabat1

Berettyóújfalu:

kabat2

Szigetszentmiklós

kabat3

forrás: